Keto tipo dieta susijusi su dvigubai didesne širdies ligų rizika

2023 m. kovo 07 d.

Atlikus naujusią tyrimą nustatyta, kad vartojant mažai angliavandenių ir daug riebalų turintį maistą, vadinamą „keto tipo“ mityba, padidėjo MTL (mažo tankio lipoproteinų- “blogojo” cholesterolio) kiekis ir du kartus padidėjo būsimų širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

„Mūsų žiniomis, tai pirmasis tyrimas, kuriame įrodytas ryšys tarp mitybos, ribojant angliavandenius ir didesnės aterosklerozinių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos“, – sakė tyrėja, Britų Kolumbijos universiteto (Vankuveris, Kanada) medicinos mokslų daktarė Iulia Iatan.

2023 kovo 5 d. Dr.Iatan šį tyrimą pristatė Amerikos kardiologijos koledžo (ACC) mokslinėje sesijoje / Pasauliniame 2023 kardiologijos kongrese (WCC).

Atlikdami tyrimą Dr.Iatan ir jos kolegos apibrėžė, kad mažai angliavandenių ir daug riebalų turinčią dietą sudaro ne daugiau kaip 25 % visos dienos energijos iš angliavandenių ir ne daugiau kaip 45 % visų dienos kalorijų iš riebalų. Tai šiek tiek daugiau angliavandenių ir mažiau riebalų nei griežta ketogeninė dieta, tačiau ją galima laikyti panašia į keto dietą.

Jie išanalizavo JK Biobanko – didelės apimties perspektyvinės duomenų bazės, kurioje kaupiama daugiau kaip pusės milijono Jungtinėje Karalystėje gyvenančių žmonių, kurie buvo stebimi bent 10 metų, sveikatos informacija, duomenis.

Registruodamiesi į Biobanką, dalyviai vieną kartą užpildė 24 valandų trukmės savikontrolės klausimyną ir tuo pačiu metu paėmė kraujo cholesterolio kiekiui nustatyti. Tyrėjai nustatė 305 dalyvius, kurių klausimyno atsakymai rodė, kad jie laikosi mažai angliavandenių ir daug riebalų turinčios dietos. Šie dalyviai pagal amžių ir lytį buvo sugretinti su 1220 asmenų, kurie nurodė besilaikantys standartinės dietos.

73 % tiriamosios populiacijos sudarė moterys, o vidutinis amžius buvo 54 metai. Mažai angliavandenių ir daug riebalų turinčių asmenų vidutinis kūno masės indeksas buvo didesnis (27,7 ir 26,7), o sergamumas cukriniu diabetu – didesnis (4,9 ir 1,7 proc.).
Rezultatai parodė, kad, palyginti su standartinės dietos dalyviais, „keto tipo“ dietos dalyvių MTL cholesterolio ir apolipoproteino B (ApoB) koncentracija buvo gerokai didesnė.

MTL kiekis keto tipo grupėje buvo 3,80 mmol/l (147 mg/dl), o standartinėje grupėje – 3,64 mmol/l (141 mg/dl) (P = .004). ApoB kiekis buvo 1,09 g/l (109 mg/dl) keto tipo grupėje ir 1,04 g/l (104 mg/dl) standartinėje grupėje (P < .001).

Po vidutiniškai 11,8 metų stebėjimo 9,8 proc. mažai angliavandenių ir daug riebalų turinčios dietos dalyvių, palyginti su 4,3 proc. standartinės dietos grupės dalyvių, patyrė vieną iš įvykių: krūtinės anginą, miokardo infarktą, išeminę širdies ligą, išeminį insultą, periferinių arterijų ligą arba vainikinių arterijų ir (arba) miego arterijų revaskuliarizaciją.

Pakoregavus pagal kitus širdies ligų rizikos veiksnius – diabetą, hipertenziją, nutukimą ir rūkymą – nustatyta, kad asmenims, besilaikantiems mažai angliavandenių ir daug riebalų turinčios dietos, rizika patirti širdies ir kraujagyslių ligos įvykį buvo dvigubai didesnė (HR, 2,18; P < .001).

Vyresnysis autorius Liamas Brunhamas, Britų Kolumbijos universiteto medicinos mokslų daktaras, pateikė komentarą theheart.org | Medscape Cardiology: „Mūsų rezultatai, manau, pirmą kartą parodė, kad egzistuoja ryšys tarp šio vis labiau populiarėjančio mitybos modelio ir didelio MTL cholesterolio bei padidėjusios širdies ir kraujagyslių ligų rizikos ateityje. Tai kelia nerimą, nes yra daug žmonių, besilaikančių tokio mitybos būdo, ir, manau, tai rodo, kad reikia atidžiau stebėti šiuos žmones.“
Jis paaiškino, kad nors ir tikėtina, jog cholesterolio kiekis padidės, kai vartojama daug riebalų turinti dieta, „kai kas mano, kad tai nekelia nerimo, nes tai atspindi tam tikrus medžiagų apykaitos pokyčius. Šiuo tyrimu mes parodėme, kad jei jūsų cholesterolio kiekis gerokai padidėja laikantis tokios dietos, nereikėtų manyti, kad tai nėra problema”.

„Kai kuriems cukriniu diabetu sergantiems žmonėms ši dieta gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, o kai kurie žmonės gali numesti svorio, – pažymėjo jis, – tačiau mūsų duomenys rodo, kad yra žmonių pogrupis, kuriam būdingas didelis MTL ir Apo B kiekis, ir tai, atrodo, lemia riziką.“

Jis atkreipė dėmesį, kad apskritai vidutinis MTL kiekis mažai angliavandenių ir daug riebalų turinčių asmenų grupėje padidėjo nežymiai, tačiau labai padidėjęs cholesterolio kiekis (daugiau kaip 5 mmol/l arba 190 mg/dl) šioje grupėje padidėjo maždaug dvigubai (10 %, palyginti su 5 %). O šių pacientų širdies ir kraujagyslių ligų rizika padidėjo šešis kartus (P < .001).

„Tai leidžia manyti, kad yra žmonių pogrupis, kuris yra jautrus hipercholesterolemijos paūmėjimui dėl mažai angliavandenių ir daug riebalų turinčios dietos. Jei žmonės nori laikytis šio mitybos modelio, nes mano, kad jis gali būti naudingas, jie turėtų žinoti apie galimą riziką ir imtis priemonių šiai rizikai sumažinti.“

Mokslininkas pataria pacientams laikytis Viduržemio jūros regiono dietos, kuri, kaip įrodyta atsitiktinių imčių tyrimu PREDIMED, sumažina širdies ir kraujagyslių ligų skaičių.

Amerikos kardiologijos koledžo (ACC) mokslinė sesija / Pasaulinis kardiologijos kongresas (WCC) 2023. Vėlyvieji klinikiniai tyrimai. Pristatyta 2023 m. kovo 5 d.

https://www.medscape.com/viewarticle/989308?ecd=wnl_dne2_230308_MSCPEDIT&uac=259796SY&impID=5226222#vp_2

Leave a reply